Het klinkt allemaal hetzelfde: een moederfiets, een mamafiets en een damesfiets. Allemaal zijn ze gericht naar de vrouwen onder ons, dus waarom wordt er dan nog überhaupt gesproken over deze fiets varianten? Bovendien zijn ‘moederfiets’ en ‘mamafiets’ eigenlijk in principe hetzelfde. Veel zouden denken dat deze drie ook nog eens op elkaar lijken, ook qua de elektrische variant (een elektrische damesfiets middenmotor is toch hetzelfde als die van een elektrische moederfiets?).
Het tegendeel bewijst! Hoewel moederfiets en mamafiets inderdaad worden gebruikt om naar hetzelfde soort fiets te verwijzen, er is wel degelijk een verschil tussen een moederfiets en een ‘gewone’ damesfiets. Wij leggen je uit wat deze verschillen zijn.
De belangrijkste verschillen tussen een moederfiets en een damesfiets
Er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen een mamafiets en een damesfiets. Een belangrijk onderdeel namelijk van een moederfiets is het stuur. Bij een moederfiets is het de bedoeling dat je ook jouw kind meeneemt op de fiets. Voor deze reden is het stuur op een moederfiets veel breder dan een ‘gewoon’ stuur.
Bovendien is het stuur ook nog eens extra stevig, zodat jij lekker kan blijven fietsen terwijl je kind rustig kan zitten. Over het algemeen hebben de meeste moederfietsen ook een stuurslot. Zo hou je je de voorkant van de fiets goed stevig vast zodat jij gemakkelijk jouw kind uit het stuurzitje kan weghalen.
Kinderzitjes worden niet alleen voorop op het stuur geplaatst. Deze zitjes worden natuurlijk ook geplaatst op een van de meest voorkomende onderdelen op een fiets: de bagagedrager. Voor deze reden is een bagagedrager extra stevig op een moederfiets en het gaat door extra testen heen om te bepalen of het stevig genoeg is voor meer gewicht. Naast het feit dat je niet alleen je kind meedraagt op de achterdrager, je zult ook boodschappen en andere zware tassen met je meebrengen. Bij een normale damesfiets is het gewicht dat een bagagedrager veel lager dan bij die op mamafietsen.
Het wordt dus geadviseerd om goed te kijken of het wel slim is om een kinderzitje op een ‘gewone’ fiets te zetten (mocht je dat van plan zijn). Check bijvoorbeeld online klanten reviews Amslod fietsen die gaan over gewone fietsen of mamafietsen, want zo doe je dat het slimst (beste amslod fietsen kopen, bijvoorbeeld).
Andere verschillen tussen een mamafiets en een damesfiets zijn het feit dat je makkelijker kan opstappen met een mamafiets en een mamafiets heeft ook een betere standaard dan een damesfiets. Zoals eerder benoemd, is de bedoeling van een moederfiets dat je een kind kan meedragen. Met een kind in een kinderzitje is het natuurlijk fijn om ook gemakkelijk op je fiets te kunnen stappen. Bovendien wil je jouw kind, het kinderzitje en de rest van je bagage goed kunnen beschermen. Voor deze reden hebben moederfietsen een extra dikke standaard. Veiligheid staat voorop bij de moeders!