Misschien heb je ooit al eens op een sup board gestaan of misschien wil je het voor het eerst gaan doen. Wereldwijd begint suppen als sport meer bekend en populair te worden. Eigenlijk is iedereen die het geprobeerd heeft er over eens: wie ooit het gedaan heeft, wil het vaker doen. Maar hoe werkt het eigenlijk en hoe bedien jij jouw supboard? 

Techniek is belangrijk om harder vooruit te komen op jouw sup board

De basis van het peddelen op een sup board valt en staat met de techniek en de snelheid. Het gaat om de combinatie van beiden die je uitoefent op de peddel. Als je een goede techniek hanteert dan is de beweging optimaal, waardoor je zo veel als mogelijk druk op het water uit kunt oefenen en dus ook zo optimaal mogelijk vooruit gaan. Hoe harder en met meer kracht je de druk uitoefent, hoe harder je dan vooruit zult komen. Het is dus af te raden zomaar iets te gaan doen, maar zorg dat je een les krijgt voordat je echt op pad gaat met jouw supboard. 

Basisbeginselen van het suppen

Jouw peddel is jouw basis en dit is dan ook het eerste wat bij veel mensen fout gaat. De juiste houding geldt voor jouw sup board, de positie op het board, de peddel en waar je de peddel vasthoudt. Hoe efficiënter deze combinatie is hoe eenvoudiger je kunt voortbewegen. Als je namelijk een niet efficiënte combinatie hebt kost het ontzettend veel moeite en kun je ook eenvoudig blessures oplopen. 

Als je jouw goede positie hebt gevonden is het van belang dat je één vast tempo gaat aanhouden en in een ritme komt. Zo blijf je makkelijker in balans, bespaar je energie en voorkom je ook te veel rimpelingen in het water die je tegen kunnen werken. Je kunt wel de kracht die je uitoefent op de paddel veranderen, maar voor recreatief gebruik is één snelheid het beste. 

Optimale beweging van paddel ten opzichte van jouw sup board

Concentreer je, zeker in het begin, goed op jouw houding en jouw techniek. Als je hier niet mee bezig bent zal je al snel een verkeerde houding aannemen en loop je eenvoudig blessures op. Reflecteer tussendoor of je nog goed staat en het nog klopt, terwijl je op andere momenten geniet van de natuur om je heen. 

De paddel breng je voor een optimale beweging in het water loodrecht aan op jouw supboard en steekt hem zo het water in. De peddel haal je als deze volledig onder het water is van voor naar achter langs jouw supboard. Als hij ter hoogte van jouw voeten is kun je hem weer uit het water trekken. Zo maak je een soort roeibeweging waarbij je het water verplaatst en je dus voor uit komt. 

Jouw sup board aantikken is geen probleem, want beide materialen zijn hiervoor gemaakt. Het is uiteraard niet de bedoeling om dit met veel kracht te doen, maar als je tijdens de roeibeweging jouw board raakt is er geen probleem. Hou er wel rekening mee dat je balans goed blijft.